Etusivulle
Hae

I : Insinööriliitto - IL ry

Perustettiin Tampereella 5.4.1919 nimellä Tampereen Teknilliset ry.

Edeltäjät ja aiemmat nimet:

Tampereen Teknilliset ry perustettiin 5.4.1919.

Nimeksi tuli Yleinen Insinööriyhdistys ry vuonna 1946.

Insinööriliitto ry perustettiin vuonna 1954.

Vuonna 2006 Insinööriliitto fuusioitui Kuntien Tekniset (KTK) kanssa, ja nimeksi tuli Uusi Insinööriliitto UIL ry. KTK erosi UIL:stä vuonna 2008.

Vuonna 2014 nimeksi Insinööriliitto IL ry.

Suomen ensimmäinen teknillisen alan opisto, Tampereen Teknillinen Opisto, aloitti toimintansa syyskuussa 1912. Tampereen Teknilliset ry perustettiin ensisijaisesti opistosta valmistuneiden yhdyssiteeksi, ja heitä oli vuonna 1919 jo useita kymmeniä. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus kytkeytyi läheisesti Tampereen Teknillisen opiston kehittämiseen sekä valmistuneiden arvostuksen edistämiseen. Liiton ensimmäinen alaosasto perustettiin Helsinkiin vuonna 1919 ja sitä seurasivat Viipurin, Turun, Kymenlaakson ja Lahden alaosastot. Tampereen Teknilliset ry hyväksyttiin Suomalaisten Teknikkojen Seuran alaosastoksi vuonna 1924, mutta ilman äänioikeutta.

Tampereen Teknilliset ry ajoi insinöörin oppiarvon ja pätevyyden tunnustamista. Insinööri-nimike sai asetuksen voiman vuonna 1943. Yhdistyksen toiminta oli ollut jo pitkään valtakunnallista, ja insinöörikoulutusta tarjottiin muissakin oppilaitoksissa kuin Tampereella. Yhdistyksen uudeksi nimeksi valittiinkin Yleinen Insinööriyhdistys vuonna 1946. Samalla yhdistyksen kotipaikaksi vaihtui Helsinki.

Insinööriliitto ry perustettiin vuonna 1956. Liittopohjaisen ratkaisun tavoitteena oli muun muassa paikallistoiminnan aktivoiminen. Liittoon kuului vuonna 1956 22 paikallisosastoa. Vuonna 1969 jäsenyhdistyksiä oli 33, mukaan lukien hallinnonalakohtaisia työmarkkinayhdistyksiä kuten Rautateiden Insinöörit ry, Kuntien Insinöörit ry ja Tie- ja vesirakennushallinnon Insinöörit ry.

1970-luvun alussa Insinööriliitto halusi tehostaa työmarkkinatoimintaansa ja parantaa neuvotteluasemaansa. Liitto oli mukana perustamassa Ylempien Toimihenkilöiden Neuvottelujärjestö YTN:ää vuonna 1973, ja se liittyi Akavaan vuonna 1976.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.