Etusivulle
Hae

Artikkelit

Toimihenkilöliikkeen museossa säilytetään tutkijoiden kirjoituksiin ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluihin perustuvia artikkeleita. Artikkelit on tarkoitettu akavalaisten ja STTK:laisten järjestöjen käyttöön. Artikkeleita saa julkaista maksutta lähde mainiten. Painokelpoiset ja siksi tiedostokooltaan suuremmat kuvat saa pyydettäessä Toimihenkilöarkistosta.

Puhelin: 09-7532650

tha@th-arkisto.fi

Ensisijainen asiasana: Toimihenkilöt

Mistä toimihenkilön käsite tulee

Toimihenkilö-käsite on luotu erottamaan ”henkisen työn tekijät” ruumiillisen työn tekijöistä, mutta myös erottamaan heidät omistajien edustajista. Toimihenkilöt muodostavat henkilöstöryhmän, joka erottuu omanlaisenaan niin asemansa kuin erityisesti alkuaikoina palkkasuhteensa puolesta. Käsite otettiin käyttöön tuotantokomitealain valmistelun myötä 1940-luvulla.

Ensisijainen asiasana: Suomi 100 vuotta

Dramaattinen muutosvuosi 1917

Kuinka Suomen itsenäistyminen ja muutosvuosi 1917 vaikuttivat myös työmarkkinoilla. Professori Pauli Kettusen haastattelussa perehdytään siihen, miten nämä muutokset tuntuivat tuon ajan valkokaulustyöntekijöiden elämässä.

Ensisijainen asiasana: Varhainen järjestäytyminen

Millaista oli olla toimihenkilö tai ylempi toimihenkilö noin sata vuotta sitten

Suomessa on ollut toimihenkilö- tai valkokaulustyön tekijöitä jo ennen kuin kumpaakaan näistä käsitteistä oli olemassa. Tässä artikkelissa kerrotaan siitä, millaisia toimihenkilötyöt olivat 1800-luvun lopun ja itsenäisyyden ajan alun Suomessa ja siitä oliko tuon ajan valkokaulustyöntekijöillä ammatillista edunvalvontaa.

Ensisijainen asiasana: Toimihenkilöt

"Pehtooriliiton” syntymästä 100 vuotta

”Laiskat, työnjohtoon kykenemättömät, anarkistit sekä maatalouden vihaajat koettakoot pysytellä pois tämän toimiston yhteydestä…”

Ensisijainen asiasana: kansainvälisyys

Ystävyyttä ja tehdasvierailuja – merkonomit harjoittelijainvaihtotoiminnassa 1960- ja 1970-luvun taitteessa

1960-luvun lopussa, kun kansainvälisen vaihto-opiskelun ja harjoittelun ilmiö oli Suomessa nousukiidossa, merkonomiyhdistysten aktiivit ryhtyivät organisoimaan kansainvälisten harjoittelijoiden vapaa-ajantoimintaa ja tiedotusta.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.