Etusivulle
Hae

Artikkelit

Toimihenkilöliikkeen museossa säilytetään tutkijoiden kirjoituksiin ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluihin perustuvia artikkeleita. Artikkelit on tarkoitettu akavalaisten ja STTK:laisten järjestöjen käyttöön. Artikkeleita saa julkaista maksutta lähde mainiten. Painokelpoiset ja siksi tiedostokooltaan suuremmat kuvat saa pyydettäessä Toimihenkilöarkistosta.

Puhelin: 09-7532650

tha@th-arkisto.fi

Ensisijainen asiasana: Järjestäytyminen

Ay jäsenyys - osallisuutena mihin?

Ay-jäsenyys aktiivisena ja kollektiivisena osallisuutena on saanut väistyä yksilöllisten osallistumiskokemusten tieltä. Se on johtanut työntekijöiden aitojen vaikutusmahdollisuuksien kaventumiseen työelämässä.

Ensisijainen asiasana: Kilpailuvaltio

Kuva ihannetyöntekijästä luotiin 90-luvun lamapuhunnassa

1990-luvun laman ja suurtyöttömyyden aikana niin sanottu työtä koskeva psykologinen sopimus muuttui. Luotiin odotus uudesta työntekijän ihanteesta, joka painotti yksilöllistä vastuuta kilpailukyvystä työmarkkinoilla ja työn tuottavuudesta.

Ensisijainen asiasana: Neuvotteleminen

Toimihenkilöt neuvottelupöydässä - sopiminen eri aikoina

Toimihenkilöt toivat työmarkkinakulttuuriin ammatillisuuden ja koulutuksen Vaikka lääkärit olivat Suomen ensimmäisiä ammattiryhmiä 1830-luvulla, jotka alkoivat perustaa omia ammatillisia yhdistyksiään, toimihenkilöt pääsivät asettumaan neuvottelupöytiin vasta 120 vuotta myöhemmin.

Ensisijainen asiasana: Jäsenhankinta

Aktivismi vai edunvalvonta

Kansalaisyhteiskuntaan on eritoten sosiaalisen median ansiosta syntynyt uudentyyppistä, ruohonjuuritason aktivismia, joka perustuu verkostoitumiseen ja organisoitumiseen perinteisten järjestöjen ulkopuolella. Tarjoaisiko aktivismi uudenlaisia osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja myös ammattiliitoissa?

Ensisijainen asiasana: Toimihenkilöt

Mistä toimihenkilön käsite tulee

Toimihenkilö-käsite on luotu erottamaan ”henkisen työn tekijät” ruumiillisen työn tekijöistä, mutta myös erottamaan heidät omistajien edustajista. Toimihenkilöt muodostavat henkilöstöryhmän, joka erottuu omanlaisenaan niin asemansa kuin erityisesti alkuaikoina palkkasuhteensa puolesta. Käsite otettiin käyttöön tuotantokomitealain valmistelun myötä 1940-luvulla.

Ensisijainen asiasana: Varhainen järjestäytyminen

Millaista oli olla toimihenkilö tai ylempi toimihenkilö noin sata vuotta sitten

Suomessa on ollut toimihenkilö- tai valkokaulustyön tekijöitä jo ennen kuin kumpaakaan näistä käsitteistä oli olemassa. Tässä artikkelissa kerrotaan siitä, millaisia toimihenkilötyöt olivat 1800-luvun lopun ja itsenäisyyden ajan alun Suomessa ja siitä oliko tuon ajan valkokaulustyöntekijöillä ammatillista edunvalvontaa.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.