Etusivulle
Hae

Artikkelit

Toimihenkilöliikkeen museossa säilytetään tutkijoiden kirjoituksiin ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluihin perustuvia artikkeleita. Artikkelit on tarkoitettu akavalaisten ja STTK:laisten järjestöjen käyttöön. Artikkeleita saa julkaista maksutta lähde mainiten. Painokelpoiset ja siksi tiedostokooltaan suuremmat kuvat saa pyydettäessä Toimihenkilöarkistosta.

Puhelin: 040-689 6329

tha@th-arkisto.fi

Ensisijainen asiasana: Neuvotteleminen

Toimihenkilöt neuvottelupöydässä - sopiminen eri aikoina

Toimihenkilöt toivat työmarkkinakulttuuriin ammatillisuuden ja koulutuksen Vaikka lääkärit olivat Suomen ensimmäisiä ammattiryhmiä 1830-luvulla, jotka alkoivat perustaa omia ammatillisia yhdistyksiään, toimihenkilöt pääsivät asettumaan neuvottelupöytiin vasta 120 vuotta myöhemmin.

Ensisijainen asiasana: keskusjärjestö

TVK:n konkurssista 30 vuotta

Toimihenkilö- ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliiton TVK:n konkurssista tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. TVK kaatui syksyllä 1992 Vendito-konsernin aiheuttamiin talousongelmiin ja velkoihin, jotka syntyivät 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun epäonnistuneista sijoituksista ja kasinopeleistä. TVK:n konkurssi oli ainutlaatuinen tapaus suomalaisessa ja jopa eurooppalaisessa keskusjärjestöhistoriassa. Se yllätti kaikki, mutta etenkin muut työmarkkina- ja palkansaajajärjestöt. Vajaa 400 000 toimihenkilöä oli jonkin aikaa ilman vahvaa keskusjärjestöä. TVK-laiset ammattiliitot olivat uuden keskusjärjestövalinnan edessä. Myös TUPO-neuvottelut olivat alkamassa samana syksynä.

Ensisijainen asiasana: Järjestäytyminen

Ay jäsenyys - osallisuutena mihin?

Ay-jäsenyys aktiivisena ja kollektiivisena osallisuutena on saanut väistyä yksilöllisten osallistumiskokemusten tieltä. Se on johtanut työntekijöiden aitojen vaikutusmahdollisuuksien kaventumiseen työelämässä.

Ensisijainen asiasana: Kilpailuvaltio

Kuva ihannetyöntekijästä luotiin 90-luvun lamapuhunnassa

1990-luvun laman ja suurtyöttömyyden aikana niin sanottu työtä koskeva psykologinen sopimus muuttui. Luotiin odotus uudesta työntekijän ihanteesta, joka painotti yksilöllistä vastuuta kilpailukyvystä työmarkkinoilla ja työn tuottavuudesta.

Ensisijainen asiasana: Jäsenhankinta

Aktivismi vai edunvalvonta

Kansalaisyhteiskuntaan on eritoten sosiaalisen median ansiosta syntynyt uudentyyppistä, ruohonjuuritason aktivismia, joka perustuu verkostoitumiseen ja organisoitumiseen perinteisten järjestöjen ulkopuolella. Tarjoaisiko aktivismi uudenlaisia osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja myös ammattiliitoissa?

Ensisijainen asiasana: Toimihenkilöt

Mistä toimihenkilön käsite tulee

Toimihenkilö-käsite on luotu erottamaan ”henkisen työn tekijät” ruumiillisen työn tekijöistä, mutta myös erottamaan heidät omistajien edustajista. Toimihenkilöt muodostavat henkilöstöryhmän, joka erottuu omanlaisenaan niin asemansa kuin erityisesti alkuaikoina palkkasuhteensa puolesta. Käsite otettiin käyttöön tuotantokomitealain valmistelun myötä 1940-luvulla.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.