Etusivulle
Hae

S : Suomen Työnjohtajaliitto - Finlands Arbetsledarförbund ry

Vuosina 1945-1954 toiminut Suomen Työnjohtajaliitto oli STTK:n jäsen ja yksi Teknisten Liiton edeltäjäjärjestöistä.

Työnjohtajien ammatillinen järjestäytyminen käynnistyi vuonna 1945, jolloin eri puolille maata perustettiin yhteensä 18 työnjohtajayhdistystä. Näistä ensimmäinen oli 15.1.1945 perustettu Vaasan Työnjohtajat ry. Jo tuossa vaiheessa osa työnjohtajayhdistyksistä neuvotteli liittymisestä Suomen Teollisuusteknikkojen Liiton jäseneksi mutta päätyi lopulta siihen, että oma liitto edistäisi paremmin erityisesti käytännön tehtävissä pätevöityneen työnjohtajakunnan intressejä.

Suomen Työnjohtajaliitto perustettiin 22.7.1945 Kemissä. Perustavaan kokoukseen osallistui 13 yhdistystä, ja vuonna 1947 jäsenyhdistyksiä oli jo yli 30. Suomen Työnjohtajaliitto oli jäsenenä STTK:ssa, joka neuvotteli liiton puolesta teknillisten toimihenkilöiden palkoista ja työehdoista. Työnjohtajaliitto kävi kuitenkin sopimusneuvotteluja myös suoraan tiettyjen työnantajaliittojen kanssa. Edunvalvonnan lisäksi liitto järjesti jäsenilleen retkeilypäiviä ja muuta esitelmä- ja valistustoimintaa. Vuonna 1945 ilmestyi ensimmäisen kerran myös liiton julkaisema Työnjohtaja-lehti.

Jo vuonna 1948 Suomen Teollisuusteknikkojen Liitto ehdotti yhdistymistä Suomen Työnjohtajaliitolle, mutta tuolloin yhdistymistunnustelut eivät vielä johtaneet sen pidemmälle. Varsinaiset yhdistymisneuvottelut käynnistettiin vuonna 1952 ja huhtikuussa 1953 liitot tekivät virallisesti päätöksen yhdistymisestä. Työnjohtajien ja Teknillisten Toimihenkilöiden Liitto perustettiin vuonna 1953, ja Suomen Työnjohtajaliitto lopetti toimintansa huhtikuussa 1954.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.