Etusivulle
Hae

T : Teleliitto ry

Teleliitto ry:n nimellä on toiminut kaksi eri liittoa: vuonna 1917 perustettu Suomen Lennätinvirkamiesliitto sekä sen myöhempi seuraaja, vuosina 1983-1993 toiminut Teleliitto ry.

Suomen Lennätinvirkamiesliiton perustava kokous pidettiin heinäkuussa 1917. Jo tätä ennen lennätinvirkamiehet ainakin Helsingissä, Uudessakaupungissa ja Tampereella olivat perustaneet omia paikallisyhdistyksiään. Tammikuussa 1919 Lennätinvirkamiesliitto liittyi jäseneksi Suomen Virkamiesyhdistysten Keskusliittoon (myöh. Virkamiesliitto). Liitto julkaisi joulukuusta 1917 lähtien Lennättäjä-lehteä, aluksi yksin ja 1930-luvulta yhdessä Posti- ja lennätinlaitoksen lennätin-, puhelin- ja radioteknikkojen liiton sekä Puhelinvirkailijaliiton kanssa. Vuonna 1949 perustettiin liiton piiriorganisaatio. Piirejä oli yhdeksän (myöhemmin kymmenen) ja jokainen lennätintoimipaikka kuului johonkin piiriin. Lennätinvirkamiesliitto liittyi vuonna 1951 jäseneksi Pohjoismaiseen lennätinsihteeristöön (vuodesta 1962 Pohjoismainen Telesihteeristö, Nordisk Telesekretariat). Vuonna 1955 liitto osti Kuhmoisissa sijaitsevan Lehdesmäki-nimisen tilan ja perusti sinne lomakodin lennätinvirkamiesten kesänviettopaikaksi. Liitto muutti nimensä Teleliitto ry:ksi vuonna 1967. Tämän ensimmäisen Teleliiton toiminta päättyi vuonna 1978, kun se yhdistyi Teletekniset Hallintovirkailijat TEKLINTO ry:n kanssa Telehenkilöstöliitto THL ry:ksi.

Teleliiton fuusiokumppani Teletekniset Hallintovirkailijat TEKLINTO ry oli perustettu syyskuussa 1951 nimellä Teknillisen linjahallinnon toimistovirkailijat. Kesällä 1952 yhdistys sai neuvotteluoikeuden posti- ja lennätinhallituksen kanssa, ja samana vuonna se liittyi Virkamiesliiton jäseneksi. Perustamisvaiheessa yhdistyksessä oli 17 jäsentä. Vuoteen 1959 mennessä jäsenmäärä oli kasvanut 100 jäseneen, vuonna 1970 jäseniä oli 320 ja vuonna 1977 jo yli 800.

Ensimmäisen Teleliiton ja TEKLINTOn yhdistymisestä syntyi Telehenkilöstöliitto THL ry vuonna 1977. Liiton toimintaa kesti kuitenkin vain kuusi vuotta ennen seuraavaa fuusiota, sillä jo vuonna 1983 se yhdistyi Puhelinvirkailijaliiton kanssa. Näin perustettiin toinen Teleliitto ry, joka liittyi Virkamiesliiton jäseneksi vuonna 1984.

Vuonna 1990 Teleliitto perusti yhdessä Postivirkamiesliiton ja Rautatievirkamiesliiton kanssa Liikelaitosunionin, joka erosi Virkamiesliitosta ja liittyi suoraan Toimihenkilö- ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliiton (TVK) jäseneksi. Keväällä 1993 Teleliitto erosi Liikelaitosunionista ja liittyi STTK-J:n jäseneksi. Samana vuonna perustettiin Tietoliikenneliitto TLL ry, jonka perustajajärjestöjä olivat Teleliiton lisäksi Posti- ja telelaitoksen Insinöörikunta ry, Posti- ja Telelaitoksen Teknikot PTLT ry ja Valtion Viestitekniset ry. Teleliitto ry lopetti toimintansa vuonna 1994. Tietoliikenneliitto puolestaan oli STTK-J:n (vuodesta 2000 Pardian) jäsenjärjestö. Se yhdistyi Toimihenkilöunioniin 1.7.2004.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.