Etusivulle
Hae

V : Virkasuhde ja virkaehtosopimus

Virkaehtosopimuksissa sovitaan julkisen sektorin eli esimerkiksi kuntien ja valtion viranhaltijoiden palvelussuhteen ehdoista, esimerkiksi palkasta, työajoista ja lomista.

Julkisella sektorilla solmitaan sekä virka- että työsuhteita, ja niihin sovelletaan osittain eri lainsäädäntöä. Virkasuhteesta on kysymys silloin, kun tehtävässä käytetään julkista valtaa, eli tehdään esimerkiksi kansalaisten perusoikeuksiin puuttuvia päätöksiä. Virkasuhteiset työntekijät eli virkamiehet tai viranhaltijat ovat julkisoikeudellisessa suhteessa työnantajaan, ja virkasuhde syntyy nimityksen kautta. Virkasuhteeseen liittyy virkavastuu eli virkamiehen vastuu toimiensa lainmukaisuudesta sekä muita, työsuhteisia laajempia velvollisuuksia.

Esimerkiksi kunnalliset virka- ja työehtosopimukset koskevat pääsääntöisesti koko henkilöstöä, mutta jotkin määräykset koskettavat vain virkasuhteisia, jotkin vain työsuhteisia.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.