Etusivulle
Hae

T : Tehy ry

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy perustettiin 7.6.1982.

Aiemmat nimet:

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy ry 1982-1993

Tehyn perustamiskokous järjestettiin 7. ja 9.6.1982 Helsingissä Finlandiatalossa. Mukana olivat Suomen Sairaanhoitajaliitto, Suomen Lastenhoitajaliitto, Suomen Kätilöliitto, Suomen Lääkintävoimistelijaliitto, Suomen Laboratoriohoitajaliitto ja Suomen Hammashoitajaliitto. Yhteisen, tehokkaampaan edunvalvontaan kykenevän terveydenhuoltoalan järjestön valmistelu oli aloitettu alan TVK:laisten liittojen kesken Suomen Sairaanhoitajaliiton pitkäaisen puheenjohtajan Toini Nousiaisen johdolla jo 1970-luvulla. Yhdentymissopimus allekirjoitettiin 19.1.1980. TVK:n konkurssin jälkeen Tehy liittyi STTK:n jäsenjärjestöksi, ja on sen suurin jäsenjärjestö.

Järjestö toimii ammattiosastojen kautta, joihin järjestäydytään pääasiassa työnantaja- tai aluekohtaisesti. Tehyssä toimii lisäksi opiskelijayhdistys sekä jaostoja muun muassa johtoasemassa oleville sekä yrittäjinä toimiville jäsenille. Tehyn ammatillis-aatteelliset yhteistyöjäsenjärjestöt huolehtivat omien alojensa ammatillisen identiteetin ylläpitämisestä ja kehittämisestä, kun taas Tehy huolehtii yhteisistä asioista sekä taloudellisesta, ammatillisesta ja oikeudellisesta edunvalvonnasta. Tehy on vahva työmarkkinatoimija, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija.

Nykyään järjestössä on noin 160 000 jäsentä, jotka työskentelevät sosiaali- terveys- ja kasvatusalalla. Yleisin suoritettu tutkinto on sairaanhoitajan tutkinto, jonka on suorittanut noin puolet jäsenistä. Yli 90 % tehyläisistä on naisia, ja liitto onkin ajanut vahvasti tasa-arvoa työelämässä ja palkkauksessa. Noin 70 % jäsenistä työskentelee kuntasektorilla.

Tehyn järjestötunnuksen nimi on Auttavat kädet. Tunnuksen suunnitelija on Tuija Kuparinen, ja se otettiin käyttöön vuonna 1985.

Työtaisteluja:

1983 TVK-V:n terveydenhuoltoalan lakko, johon osallistui Tehyn lisäksi silloiset Apuhoitajaliitto, KVL ja AOL. 27 päivää kestäneellä lakolla oli vahva kansalaisten ja median tuki, ja sitä on kutsuttu "Suomen suosituimmaksi lakoksi". Keväisen työtaistelun symboli oli valkovuokko.

1995 TNJ meni lakkoon syvimpään lama-aikaan terveydenhuollon tason säilyttämisen puolesta ja hoitajien palkkojen leikkauksia vastaan. Dramaattisessa työtaistelussa oli mukana Lähi- ja perushoitajaliitto SuPer. Yhteisen lakon tunnuslauseita olivat Hyvän hoidon liitto sekä Hyvän hoidon hyväksi, ja symbolina oli violetti nauha.

2007 Tahdon asia -työtaistelun keinona käytettiin harvinaista joukkoirtisanoutumista. Sopimukseen päästiin ennen irtisanoutumisten toteutumista. Lakon tunnuslause oli Hoitoalan palkat - tahdon asia.

Puheenjohtajat:

1982-1985 Toini Nousiainen

1985-1989 Aila Jokinen

1989-1997 Raija Hukkamäki

1997-2013 Jaana Laitinen-Pesola

2013-2017 Rauno Vesivalo

2017 alkaen Millariikka Rytkönen

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.