Etusivulle
Hae

Artikkelit

Toimihenkilöliikkeen museossa säilytetään tutkijoiden kirjoituksiin ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluihin perustuvia artikkeleita. Artikkelit on tarkoitettu akavalaisten ja STTK:laisten järjestöjen käyttöön. Artikkeleita saa julkaista maksutta lähde mainiten. Painokelpoiset ja siksi tiedostokooltaan suuremmat kuvat saa pyydettäessä Toimihenkilöarkistosta.

Puhelin: 09-7532650

tha@th-arkisto.fi

Ensisijainen asiasana: kansainvälisyys

Ystävyyttä ja tehdasvierailuja – merkonomit harjoittelijainvaihtotoiminnassa 1960- ja 1970-luvun taitteessa

1960-luvun lopussa, kun kansainvälisen vaihto-opiskelun ja harjoittelun ilmiö oli Suomessa nousukiidossa, merkonomiyhdistysten aktiivit ryhtyivät organisoimaan kansainvälisten harjoittelijoiden vapaa-ajantoimintaa ja tiedotusta.

Ensisijainen asiasana: Jäsenhankinta

Aktivismi vai edunvalvonta

Kansalaisyhteiskuntaan on eritoten sosiaalisen median ansiosta syntynyt uudentyyppistä, ruohonjuuritason aktivismia, joka perustuu verkostoitumiseen ja organisoitumiseen perinteisten järjestöjen ulkopuolella. Tarjoaisiko aktivismi uudenlaisia osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja myös ammattiliitoissa?

Ensisijainen asiasana: Kilpailuvaltio

Kuva ihannetyöntekijästä luotiin 90-luvun lamapuhunnassa

1990-luvun laman ja suurtyöttömyyden aikana niin sanottu työtä koskeva psykologinen sopimus muuttui. Luotiin odotus uudesta työntekijän ihanteesta, joka painotti yksilöllistä vastuuta kilpailukyvystä työmarkkinoilla ja työn tuottavuudesta.

Ensisijainen asiasana: Kolmikantaneuvotteleminen

Kuka käyttää eläkevaltaa

Työehtoneuvottelut ovat siirtyneet pois työmarkkinakeskusjärjestöiltä. Niiden roolin kaventuminen voi johtaa siihen, että myös eläkevalta siirtyy niiltä pois. ”Onko keskusjärjestöillä vielä edellytyksiä neuvotella eläkeratkaisuista vai korostuuko valtion ja avoimen poliittisen prosessin merkitys tulevissa ratkaisuissa”, kysyy eläkealan tuntija Jaakko Kiander.

Sivustohaku

Ohjeet hakuun

Syötä hakusanat hakukenttään. Haku ehdottaa heti joitakin sopivia kohteita, mutta voit myös suorittaa täyden haun, jolloin saatat saada lisää tuloksia.