Artikkelit
Toimihenkilöliikkeen museossa säilytetään tutkijoiden kirjoituksiin ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluihin perustuvia artikkeleita. Artikkelit on tarkoitettu akavalaisten ja STTK:laisten järjestöjen käyttöön. Artikkeleita saa julkaista maksutta lähde mainiten. Painokelpoiset ja siksi tiedostokooltaan suuremmat kuvat saa pyydettäessä Toimihenkilöarkistosta.
Puhelin: 040-689 6329
tha@th-arkisto.fi
Millaista oli olla toimihenkilö tai ylempi toimihenkilö noin sata vuotta sitten
Suomessa on ollut toimihenkilö- tai valkokaulustyön tekijöitä jo ennen kuin kumpaakaan näistä käsitteistä oli olemassa. Tässä artikkelissa kerrotaan siitä, millaisia toimihenkilötyöt olivat 1800-luvun lopun ja itsenäisyyden ajan alun Suomessa ja siitä oliko tuon ajan valkokaulustyöntekijöillä ammatillista edunvalvontaa.
Dramaattinen muutosvuosi 1917
Kuinka Suomen itsenäistyminen ja muutosvuosi 1917 vaikuttivat myös työmarkkinoilla. Professori Pauli Kettusen haastattelussa perehdytään siihen, miten nämä muutokset tuntuivat tuon ajan valkokaulustyöntekijöiden elämässä.
Kuka käyttää eläkevaltaa
Työehtoneuvottelut ovat siirtyneet pois työmarkkinakeskusjärjestöiltä. Niiden roolin kaventuminen voi johtaa siihen, että myös eläkevalta siirtyy niiltä pois. ”Onko keskusjärjestöillä vielä edellytyksiä neuvotella eläkeratkaisuista vai korostuuko valtion ja avoimen poliittisen prosessin merkitys tulevissa ratkaisuissa”, kysyy eläkealan tuntija Jaakko Kiander.
Lauluja ammatista ja järjestötoiminnasta
Toisinaan arkistoissa tulee vastaan laulujen sanoituksia. Toimihenkilöarkistoon arkistoidut laulujen sanoitukset kuvaavat usein viiteryhmän ammatteja ja niiden ammatillisesta positiosta käsin tarkasteltua maailmaa. Lauluja on laulettu eri tilanteissa ja eri tarkoituksissa. Ne kertovat ryhmän identiteetistä kyseisenä aikana. Ne saattavat tuoda esiin sellaistakin, mitä ei merkitä pöytäkirjoihin. Itse sanoitetut laulut ovat myös esimerkkejä yhdistystoiminnassa virinneestä luovuudesta.
"Pehtooriliiton” syntymästä 100 vuotta
”Laiskat, työnjohtoon kykenemättömät, anarkistit sekä maatalouden vihaajat koettakoot pysytellä pois tämän toimiston yhteydestä…”
Villaa, pitsiä, samettia - virkanainen tyylikkäänä
Tie ja Vesi- lehdessä (Tie- ja vesirakennushallinnon virkamiesliitto ry:n lehti), Pankkimieslehdessä (Suomen pankkitoimihenkilöiden äänenkannattaja) sekä Virkamieslehdessä (Virkamiesliiton äänenkannattaja) ilmestyi 1950–1960-luvuilla useita artikkeleita muodinmukaisesta pukeutumisesta.